De zomervakantie is halfweg en jeugddienst, sportdienst en buitenschoolse kinderopvang van Heist-op-den-Berg kijken met tevredenheid terug op de eerste helft van de vakantie. De maand juli was zeer geslaagd.

Speelpleinwerking

De gemeentelijke speelpleinwerking opende op 1 juli haar deuren voor de zomerwerking en zorgde voor onvergetelijke vakantiedagen voor de kinderen. Tijdens de maand juli kwamen er elke dag gemiddeld 117 kinderen meespelen, met tijdens de tweede week een topdag van 149 kinderen.

De animatoren zorgen elke dag voor ingeklede spelen in uitgedachte thema’s zodat er voor elk kind wat wils is! Enkele topprogramma’s van de afgelopen maand: piraten, avontuurlijk spelen, gaan vissen in de Averegten, de teletijdmachine bij de kabouters, …

Tijdens de maand augustus wordt er nog elke werkdag van 9.30 tot 16.30 uur speelpleinwerking georganiseerd op de twee speellocaties: de 3- en 4-jarigen spelen een hele dag in de lokalen van de Buitenschoolse Kinderopvang in de L. Carréstraat, de 5- tot 12-jarigen spelen een hele dag op de Boonmarkt en worden daar ingedeeld in twee leeftijdsgroepen. Vanaf 7 uur en tot 18 uur wordt er op deze twee locaties dagelijks voor- en naopvang voorzien door de begeleidsters van de Buitenschoolse Kinderopvang. Opgelet: op donderdag 15 augustus zal het speelplein gesloten zijn.

Op vrijdag 30 augustus vindt de feestelijke slotdag van de zomerwerking plaats op het speelplein en in de L. Carréstraat. We sluiten de zomervakantie op een leuke manier af, smullen ’s middags samen van een lekkere maaltijd en elk kind krijgt ’s avonds een leuk speelpleingadget mee naar huis.

Opgelet: zowel voor de gewone speelpleinwerking als voor de slotdag moet je op voorhand inschrijven op de jeugddienst.

Buurt in Beweging

De sport- en jeugddienst waren in juli weer aanwezig in vijf Heistse wijken met sport- en spelactiviteiten. In Pijpelheide, Schriek, Wiekevorst, Itegem en Heist-Goor maakten de kinderen reeds kennis met tal van activiteiten: waterspelletjes, rondleiding door de jungle, … Gemiddeld komen er 8 kinderen naar de speelpleintjes afgezakt om een leuke namiddag te beleven. Op onze topdag waren er 12 kinderen aanwezig. In augustus is er geen Buurt in Beweging meer.

Speelkoffer

De Speelkoffer stond deze zomer al in vijf verschillende wijken in Booischot, Heist-centrum, Wiekevorst en Itegem. De animatoren spelen telkens een hele week samen met de kinderen uit de buurt. Per wijk spelen er gemiddeld 15 kinderen mee en soms loopt het aantal op tot 21 kinderen.

Dat de Speelkoffer gekend is, zien we aan het enthousiasme van de kinderen. Veel kinderen kennen we nog van vorige zomer! Vriendjes en vriendinnetjes hebben ook de speelmicrobe te pakken en komen hun eerste Speelkofferervaring opdoen. Oudere kinderen die vorig jaar nog mee speelden met de koffer, komen nieuwsgierig vragen hoe ze speelkofferanimator kunnen worden. Het spelmateriaal van de koffer mag dan al beperkt zijn, het plezier is dit zeker niet!

Tijdens de zomervakantie staat de speelkoffer nog in volgende wijken:

  • 5 augustus – 9 augustus: Booischot (Struikheide)
  • 12 augustus – 16 augustus: Heist-op-den-Berg (Orshagenstraat)
    Opgelet: NIET op donderdag 15 augustus
  • 19 augustus – 23 augustus: Heist-op-den-Berg (Moretuslaan)
  • 26 augustus – 30 augustus: Schriek (Nachtegaalweg)

In september is de speelkoffer op woensdagnamiddag terug te vinden in Schriek. In oktober komt de speelkoffer op woensdagnamiddag en tijdens de herfstvakantie naar Heist-op-den-Berg (Moretuslaan).

Sportkampen

De sportdienst organiseerde in juli gedurende 4 weken verschillende sportkampen voor kleuters en 6 tot 15-jarigen. Met de nieuwe sportaccommodatie werden de aantallen van deze sportkampen uitgebreid. Met in totaal 648 deelnemers op 4 weken waren praktisch al deze sportkampen volzet.

Ook sportregio Kempen organiseerde in samenwerking met de sportdienst o.a. een watersportdriedaagse en 2 viskampen. Hieraan namen 24 deelnemers uit Heist-op-den-Berg deel.

In augustus staan nog 3 weken sportkamp op het programma. Voor de kinderen geboren in 2007 of vroeger zijn nog enkele plaatsen vrij op onze sportkampen in augustus. Wil je nog meedoen, neem zeker en vast contact op met de sportdienst. Er is nog plaats voor de olympische week van 5 tot 9 augustus, de verrassingsweek van 12 tot 16 augustus (niet op 15 augustus) en het voetbalkamp van 19 tot 23 augustus. Ook voor de G-3-daagse, voor personen met een mentale handicap, is er nog plaats. Deze gaat door van 21 tot 23 augustus. Bij Sportregio Kempen zijn er nog plaatsen vrij voor de golftweedaagse op 20 en 21 augustus in Vorselaar en het G-sportkamp voor personen met een visuele handicap van 20 tot 22 augustus in Herentals.

Workshops en uitstappen

Ook deze vakantie kan de jeugddienst weer beroep doen op tal van zelfstandigen, vrijwilligers en diensten voor de organisatie van keuzeactiviteiten voor kinderen en jongeren.

Er zijn de jaarlijks weerkerende populaire activiteiten zoals het bezoek aan de brandweer en de boswachter, het maken van pizza’s, het knutselen en koken, … Deze activiteiten waren telkens volzet.

Ook waren er weer nieuwe activiteiten die op succes konden rekenen. Het maken van een boltaartje en het ponycamp zijn hiervan twee voorbeelden. De workshops van de Hobbyshop en El Sole kennen ook deze zomer een groot succes.

Naast de workshops worden er ook wekelijks uitstappen georganiseerd. Elke donderdag trekt de jeugddienst erop uit met een bus vol kinderen en animatoren. Bobbejaanland, Walibi, Speelgoedmuseum en Planckendael, … De populairste uitstap was de uitstap naar de Doe-mee-boerderij ‘t Groenhof in Pulle. Hier konden de kinderen kruidenkoekjes bakken, de dieren eten geven en een ritje maken op de pony. Al deze keuzeactiviteiten en uitstappen trokken in juli in totaal 417 kinderen en jongeren.

Voor de maand augustus staan er nog tal van workshops en uitstappen op het programma. Er zijn voorlopig nog plaatsen vrij voor ‘Fritjes van de frituur’, ‘Fantasiemake-up & fotoshoot’, ‘Cupcake girls’, ‘Zomercirkel voor meiden’, enz. Met de uitstap naar Pairi Daiza en de rondleiding achter de schermen op de luchthaven kunnen er ook nog een aantal kinderen mee.

Heel het programma voor de maand augustus kan je lezen in de Lollie en de Flash. Deze kan je terugvinden op www.heist-op-den-berg.be. Verder kan je voor inlichtingen en inschrijvingen nog terecht op de gemeentelijke jeugddienst (tel. 015 24 76 21) en sportdienst (tel. 015 75 86 57).